Családi pótlék: Személyi kölcsön igénylésnél beleszámít?

Sokan kívánnak úgy fel venni hitelt, hogy a jövedelmük nem munkahelyről származik, hanem GYES, GYED, vagy csak családi pótlék-ból származik. A jelenlegi jövedelmek számos bank esetében csak kiegészítő jövedelemként fogadható el, de ez mit is jelent? Ahhoz hogy hitelt kaphassunk, csak adóstársként szerepelhetünk a hiteligénylésben.
A legtöbb esetben szükséges adóstárs bevonása.

Azaz ha megoldható, legyen a párunk az adós, akinek van minimum 3 havi munkahelyről származó jövedelme, és legyünk mellette adóstársak. Ugyan is a jelenlegi Gyes, Gyed vagy családi pótlék, önálló jövedelemnek csak nagyon kevés banknál fogadható el. Tehát nem kerül automatikus elutasításra a hiteligénylésünk, hanem befogadható lesz az igénylésünk.

Az igénylés menete, családi pótlék igazolása

Tehát ha van olyan adósunk, aki rendelkezik megfelelő jövedelemmel (ami jobb, ha bankszámlára érkezik), akkor nyugodtan jelezzük a bank irányába, hogy adóstársak leszünk mégpedig kiegészítő jövedelemmel. Ekkor a szükséges dokumentumok:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcím kártya
  • 3 havi bankszámla kivonat
  • Szociális ellátásról szóló dokumentumok.
  • A Családi pótlék ha bankszámlára érkezik elegendő a kivonat, ha készpénzben érkezik, akkor a Kincstártól kapott igazolást fogadják el a bankok. Az igazolásokat megtalálhatja a Magyar Államkincstár erre vonatkozó oldalán itt. 

Ne feledjük el, hogy így ha adós adóstársról beszélünk, magasabb lesz az az összeg, amit igényelhetünk, hiszen a jelenlegi JTM 50% – 60% lehet maximum. Amennyiben adatásunknak is van munkabére, a Jövedelem Terheltségi Mutatóban, azaz a JTM-be beleszámít. Jelenlegi, 2021-es évi tapasztalatunk alapján a legalacsonyabb JTM hazai banknál 35%. Azaz egy 100 ezer Forintos jövedelemmel rendelkező ügyfél nem tud 50 ezer forintig elmenni, hanem csak 35 ezer Forint lehet maximum a törlesztője bizonyos bankoknál.