GYED-en lévők személyi kölcsön igénylése – Mi is a GYED?

Először is tisztázzuk mi is a GYED, azaz a gyermekgondozási díj, és kik igényelhetik:

Az a szülő igényelheti aki a gyermek születése előtti kettő évben legalább 365 napon keresztül biztosítva volt. Az is lehet, hogy valaki nem dolgozott, de fizette maga utána biztosítást. Azok is bele tartoznak, akik hivatalos felsőfokú tanulmányokat folytattak.

Mekkora összeg is lehet a GYED 2020-ban? Mi számítható be hitelbe?

A képlet egyszerű. az összeg maximuma a mindenkori minimálbér kétszeresének a 0,7 szorzata, azaz a 70%-a. Ez az összeg egészen pontosan 208 600 Forintot jelenthet 2020-ban. 

A 2019-es évben is, és várhatóan 2020-ban is igen sokan kívánnak úgy fel venni hitelt, hogy a jövedelmük nem munkahelyről származik, hanem GYES, GYED, vagy csak családiból származik. A jelenlegi jövedelmek számos bank esetében csak kiegészítő jövedelemként fogadható el, de ez mit is jelent? Ahhoz hogy hitelt kaphassunk, csak adóstársként szerepelhetünk a hiteligénylésben.

Azaz ha megoldható, legyen a párunk az adós, akinek van minimum 3 havi munkahelyről származó jövedelme, és legyünk mellette adóstársak. Ugyan is a jelenlegi gyes, Gyed vagy családi, önálló jövedelemnek nem fogadható el, de kiegészítőként már igen. Tehát nem kerül automatikus elutasításra a hiteligénylésünk, hanem befogadható lesz az igénylésünk.

Az igénylés menete

Tehát ha van olyan adósunk, aki rendelkezik megfelelő jövedelemmel (ami jobb, ha bankszámlára érkezik), akkor nyugodtan jelezzük a bank irányába, hogy adóstársak leszünk mégpedig kiegészítő jövedelemmel. Ekkor a szükséges dokumentumok:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcím kártya
  • 3 havi bankszámla kivonat
  • Szociális ellátásról szóló dokumentumok.

Ne feledjük el, hogy így ha adós adóstársról beszélünk, magasabb lesz az az összeg, amit igényelhetünk, hiszen a jelenlegi JTM 50% – 60% lehet maximum.