Hitelkártya igénylés – Mire használható a hitelkártya?

Hitelkártyákat már szinte mindenhol lehet igényelni. sok esetben találkozhatunk plázákban, bevásárló központokban, hogy bankok képviselői megállítanak, és kérdeznek tőlünk vásárlási szokásainkról, pénzügyi helyzeteinkről. de nem kell messze menni, elég befáradnunk egy elektronikai szaküzletben, ahol az úgynevezett hitelpultoknál biztosíthatnak nekünk egy gyors előminősítés után egy hitelkártyát, amire – pozitív bírálat után – már azon a napon elvihetjük a kiválasztott terméket, termékeket. Tehát a hitelkártyákat nem csak a bankokban lehet igényelni, hanem nagyobb szaküzletekben is, vagy akár az interneten.
A bankok/pénzintézetek az internetet igen csak erősítik igénylésekre, hiszen itt az ügyfél kényelmesen otthonában tudja leadni az igénylési adatokat – melyről ebben a cikkben komolyabban foglalkozunk – és a már előkészített szerződés csomagot kapja meg postai vagy elektronikus úton, melyet aláírva kell visszajuttatni az bank felé. Ezekben az esetekben a bírálat az interneten bevitt adatok alapján a bírálatot a bank elvégzi, és pozitív bírálat esetén már indulhat is a folyamat.

A hitelkártyák használata igen sokrétű. Először is ez egy plasztik kártya. Van benne csíp, mágnes csík és a legtöbb esetben PAY PASS szolgáltatás is beépítésre kerül.
Használható:

 • készpénz felvétel
 • Készpénz átutalás más banknál vezetett számlaszámra
 • Vásárlásra (pos terminálos vásárlás)
 • Hitelkártya kerete áruhitelre is felhasználható.

készpénz felvétel:

A hitelkártyák is bankkártyák, csak a mögöttük lévő számla nem lakossági számla, hanem egy hitelszámla szám. így ezt is nyugodtan használható ATM hálózatban. Tehát utcán készpénzt tudunk felvenni. Az ATM használata nem bankfüggő. minden kártya használható más bankintézet álltal üzemeltetett ATB-ben. Igaz előtte minden esetben informálódjunk a hitelkártya kibocsájtó bankunknál, hogy ha ATM-et használunk milyen, költségek várhatóak, mert akár 2-3 % eltérés is lehet tranzakciós díjakat tekintve.
Készpénz átutalás más banknál vezetett számlaszámra

Sok esetben ha készpénzre van szükségünk, nyugodtan fordulhatunk a hitelkártyánkhoz, hiszen a rajta szereplő elbírált egyenleg nem csak áruvásárlásra fordítható, hanem készpénzhez is juthatunk. A legtöbb ilyen hitelkártyáról lehet kiutalásokat indítani, azaz a hitelkártya számlaszámáról átutatlunk a lakossági bankszámlaszámunkra. Ez gyors és praktikus is, hiszen akár 2 órán belül megérkezhet a számlánkra, és a legtöbb esetben a tranzakciós díja is sokkal alacsonyabb, mint az ATM használat.

Egy gyors példa 100.000 Forint esetében.

 • 100 ezer Forint ATM-ből való felvétele 2,5%-os tranzakciós díjjal: 2500 Forint költség
 • 100 ezer Forint átutalás lakossági számlaszámra 0,5%-os tranzakciós díjjal: 500 Forint költség + lakossági számláról való átutalt összeg felvétele 0 Forint, így a megtakarításunk 2000 Forint!!!
Vásárlásra (pos terminálos vásárlás)

Ez az a pont, amire valójában létrejött a hitelkártya. a legtöbb kedvezmény (van amikor készpénz felvételre is biztosítanak kedvezményeket) erre a tranzakciós formára jött létre. A képlet egyszerű. a kosarunkba helyezett áruval a megszokott módon odafáradunk a pénztárhoz, majd mintha csak a lakossági számlánkhoz kapott kártyát használnánk, átnyújtjuk a hitelkártyánkat. Pin kód segítségével pedig végrehajtjuk a tranzakciót. Éritnéses vásárlásokat pedig a már meg szokott 5000 Forintos tétel alatt pin kód nélkül tudjuk intézni. De miért érdemes hitelkártyától vásárolni és nem lakossági számlánkhoz kapott bankkártyával? ebben a cikkünkben részletezzük, milyen kedvezmények vannak.

Hitelkártya kerete áruhitelre is felhasználható

A legtöbb nagy áruházlánc vagy elektronikai szaküzlet biztosít áruvásárlási lehetőséget ügyfeleinek. ezt egy a boltban kialakított áruhitelező pultnál tehetik meg. Ezen vásárlásokat vagy áruhitel formájában vagy hitelkártya terhére történő áruhitel formájában biztosítják. nagyon fontos, hogy ezekben az esetekben NEM a hitelkártya kamatai a mérvadóak, hanem egy speciális, külön álló kamatot biztosít a pénzintézet, ami akár 0%-os is lehet. Fontos megjegyezni, hogy nem mehetünk bármilyen hitelkártyával ezekhez a boltokhoz. minden boltnak meg vannak a szerződött partnere. Például a Magyar cetelem bank partneri itt találhatóak.
Összegezve a hitelkártya magszerzése és használata:

Igénylehető:

 • Üzletekben
 • Bankokban
 • telefonos bankokban
 • Bankok plázás/bevásárlókban lévő kitelepüléseken

Használható

 • Készpénz felvételre ATM hálózatban
 • Készpénz átutalásra lakossági számlaszámra
 • Váráslásokra (POS Terminálos vagy PAY PASS)
 • Áruvásárlási hitelre