Készpénz felvétel hitelkártyáról? Lehetséges, de nem kifizetődő

A hitelkártya használható bármely hazai vagy külföldi ATM hálózatban, de nem kifizetődő. de vajon miért? A bankok ezt a hitelformát a kedvezményes vásárlásokra, áruhitelre hozták létre, ezen ügyletekre biztosítanak kedvezményeket. Viszont a bankok nagyon is tisztában vannak azzal, ha szükséges, akkor készpénz felvétel is történik e hitelkártyákról, hiszen ez már egy elfogadott hitelkeret az ügyfeleknek. Ebben az esetben viszont már a hitelkártya kamatai számítódnak, amik minden egyes banknál 25% fölött található. Fontos azért a teljesség miatt megjegyezni, hogy ez a nagyon magas szám, vagy egy 30% fölötti THM csak iránymutató számok. ezen kártyákon havi kamatszámítások vannak, azaz ha 100.000 Forintot kell felvennünk, a kártya díjain kívül (amik mindig fix összegek) a kamat pl 3000 Forint egy hónapra, ha a kártyánk havi kamat 3%. erről mindenképp egyeztessen bankjával, hogy tisztában legyen.

Tehát jól látjuk, hogy elsőre rémisztő a 30% fölötti THM, de ez csak egy mutató szám. Nem ezzel kell számolni a kamatainkat, amiket meg kell fizetni. A THM-re amúgy egy másik cikkünkben kitérünk a teljesség érdekében.

 

Ha már mindenképp készpénz kell.

Igen, sajnos vannak esetek maikor nem vásárolnunk kell, hanem készpénzre van szükségünk. ezzel nincs probléma, nap mint nap előfordulhatnak ilyen esetek. Viszont ezekben az esetekben is van választási lehetőség. korábbi cikkünkben már taglaltuk, hogy két fajta KP felvételi lehetőségünk van. az egyik az ATM hálózat, a másik az átutalási folyamat, amikor hitelszámlánkról a lakossági bankszámlánkra vezetünk, vagy utalunk vissza készpénzt, majd a lakossági bankkártyánkról vesszük fel vagy tovább utaljuk.
Ebben az esetben mindenképp egyeztessünk bankunkkal, mert akár 2-4%-os eltérési is lehet tranzakciós díjat tekintve, az utalás javára. Azaz a legtöbb esetben a kiutalásnak alacsonyabb tranzakciós díj van mint az ATM használatnak. ez azoknál a bankoknál is előfordul, akinek van saját ATM hálózatuk. Tehát EGYEZTESSEN BANKJÁVAL MINEK MENNYI A TRANZAKCIÓJA!

Viszont a kis kamat is kamat, tehát meg kell fizetnünk, így a bankoknak ez a profit, nekünk meg ez a kiadás. Tehát ha jól akarjuk használni a Hitelkártyánkat, akkor vásárlásokra használjuk úgy, hogy erősen fürkésszük a visszatérítési lehetőségeket (ebben a cikkben részletezzük), vagy áruhitelre fordítjuk a hitelkártya egyenlegét. Persze ha szükséges, akkor mindenképp jó ha kéznél van egy hitelkártya.