Mire érdemes használni a hitelkártyákat? Kamatmentes vásárlás, 0%-os áruhitel?

Korábbi cikkünkben már részleteztük, hogy mire használható a hitelkártya, de mire érdemes használni, és miért is fontos ez? A hitelkártyák nem véletlenül jöttek létre. a bankoknak ezeken a konstrukciókon is van hasznuk, hiszen éves kártya díjakat számlavezetési díjakat és egyéb, kényelmi szolgáltatásokat is adhatnak mellé, amiknek havi vagy éves díjuk lehet. viszont ha a hitelkártya nem tudna biztosítani kedvezményeket, akkor senki nem is használná. Nézzük sorba milyen kedvezményeket adhat egy hitelkártya:
Vásárlások következtében – ÉRDEMES HASZNÁLNI

  • Azaz ha POS terminálos vásárlásokat indítunk, visszatérítésre vagyunk jogosultak. (FIGYELEM! nem minden hitelkártya számla biztosítja ezt a funkciót, mindenképp egyeztessen bankjával) És hogy mekkora lehet ez a kedvezmény? 0,5-10% közötti összeg lehet. Azaz például a kártyakibocsájtó bankunk adhat kedvezményeket például ruházati üzletben indított vásárlások után 3-5%-ot, akkor ha 50.000 Forint értékben vásárolunk ezen üzletekben, akkor 5%-os visszatérítés ezen vásárlás után 2500 Forintot vezet vissza a hitelkártyára. Ezen visszatérítéseknek van egy maximuma, ami 5000 vagy 10.000 Forint lehet, de van amikor a kedvezményt nem korlátozza a bank.
  • Sok banknak az alap kedvezménye az 1%. aza minden vásárlás után jár vissza 1%. ha egy átlagos családot veszünk figyelembe, 50.000 Forintköltekezéssel, akkor ez havonta 500 Forint visszatérítést jelenthet.
  • KAMATMENTESSÉG – a bankok a vásárlásokra biztosÍTanak kamatmentes visszafizetési időtartamot, viszont a rklámokból halható 20-30-40 vagy akár 60 nap egészen pontosan úgy szól, hogy AKÁR 60 nap is lehet. mit jelent ez? hogy nem a vásárlás + 60 napot kell ez alatt érteni, hanem vany gey pariódus, amiben kamatmentes a vásárlás. ezen periódus fix dátumok. és ha az utolsó napon vásároltunk akkor nem 60 napunk lesz kamatmentesen, hanem 1 napunk. tehát erről a periódusról mindneképp egyeztessünk bankunkal, hogy Ő hogyan számolja. a legtöbb esetben a bankok már feltötlik a weboldalukra ezen naptárakat, haol az ügyfél nyomom tudja követni melyik napon kell vásárolnia ahhoz, hogy a leghosszabb kamatmentes periódust elérje. 
Áruhitel igénylése – ÉRDEMES HASZNÁLNI

  • ha hitelkártyával rendelkezünk, egyeztessünk bankunkkal, hogy a kártyahasználatra hol tudunk igénybe venni extra kedvezményt.
  • Bizonyos esetekben a már megkapott hitelkeret átváltható áruvásárlási hitellé, azaz nem a hitelkártya kamatait fogja kalkulálni a bank, hanem egy különálló áruvásárlási hitelt biztosít, alacsonyabb kamatokkal mint a hitelkártya kamat.

HONNAN TUDJA A HITELKÁRTYÁT kibocsájtó bank hol vásárolok, és milyen kedvezmény jár nekem?

A bankok egy óriási hálózattal vannak összekötve, és ezen hálózatok egyik végpontja az úgynevezett POS terminál. ezen termináloknak van egy azonosítója, azaz MC kód. ezen kódok kategóriákba vannak szedve, és ha vásárlás történik, ez a KÓD jelzi a bank felé, hogy milyen kategóriába történt a vásárlás.
Példa: Benzinkúton elhelyezett POS terminálnak van egy 01234-es kódja. Ha kapunk egy akcióra való felhívást, hogy tankolás következtében nem 2% hanem 5% jár vissza a hitelkártyánkra kedvezményként, akkor is megkapjuk az 5%-os visszatérítést ha nem tankoltunk, hanem csak egy újságot vettünk a benzinkúton. ez azért van így, mert a példában szereplő újságunkat is azon a terminálon húzták le, amin a tankolásunkat is lehúzták volna.

Ha kapunk egy akcióra való felhívást, és meg van a kiszemelt bolt, ahol szeretnénk vásárolni, mindenképp egyeztessünk a bolti eladóval,hogy a boltban lévő TERMINÁLNAK mi az MC kódja! Ezen MC kód listákat a bankok megadják az akcióval együtt, így Ön fogja tudni ellenőrizni, hogy az a bolt POS terminál megegyezik-e az akcióban részt vevő terminállal.